Russische wetenschappers creëren kunstmatige ‘menselijke huid’ die sterker wordt wanneer ze wordt uitgerekt

Russische wetenschappers creëren kunstmatige ‘menselijke huid’ die sterker wordt wanneer ze wordt uitgerekt

Kenwell Nature BV Water based supplements

Een door Rusland geleid team van wetenschappers heeft een synthetische stand-in voor de menselijke huid gecreëerd die veel van de struikelblokken overwint bij het recreëren van levende weefsels door zowel zacht als stevig te zijn en sterker te worden wanneer uitgerekt.

De onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Moskou, samen met collega’s in de Verenigde Staten, hebben jarenlang het slimme materiaal ontwikkeld, dat zelfs in staat is zichzelf te assembleren.

De huid, die bestaat uit moleculaire vezels die op het lange deel van het molecuul zijn geënt, is zeer elastisch, maar als deze op andere manieren wordt uitgerekt, gedraaid of uit vorm wordt gebogen, wordt deze zeer snel sterker.

Wetenschappers die de menselijke huid willen nabootsen voor robotica, draagbare elektronica en plastische chirurgie hebben weinig succes gehad bij het proberen iets te creëren dat zowel zacht als stevig kan zijn. De moeilijkheid om de contrasterende doelen te overwinnen is vooral uitgesproken bij weefsels zoals vet, dat zowel ultrazacht als ultrastevig is.

De Boffins, onder leiding van professor Dmitry Ivanov, hebben echter het schijnbaar hardnekkige probleem opgelost met hun nieuwe hybride materiaal dat de mechanica van vet, foetaal membraan, ruggenmerg en zelfs hersenweefsel kan repliceren.

“De huid heeft unieke eigenschappen – hij is zowel zacht als elastisch wanneer hij in contact is”, legt professor Ivanov uit. “Wanneer het echter wordt uitgerekt, wordt het hard – het is mogelijk om de integriteit van de huid alleen te schenden door een zeer sterk mechanisch effect.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Central Science van de American Chemical Society en het team bereidt zich nu voor op de volgende fase in hun ontwikkeling van kunstmatige huid.

Bronnen:

RT